Haiku wedstrijd!

Als jullie goed hebben opgelet, zagen jullie in AniWay 35 een artikel staan over de haiku. Erover lezen is leuk en aardig, maar hoe zit het met er zelf ├®├®n maken? Krijg je de neiging om al te beginnen? Dan hebben we goed nieuws! In het artikel was het al vermeldt, maar AniWay organiseert een haiku wedstrijd. Wie de beste haiku schrijft, wint natuurlijk! Om jullie geheugen even op te frissen, is hier nog wat informatie over de haiku!
Haiku in Rotterdam (door Liyen) (1)

Wat is een haiku?
577113_428264293877002_503859622_nEen haiku is een Japanse dichtvorm dat bestaat uit drie regels. De eerste regel bestaat uit vijf lettergrepen, de tweede regel uit zeven en de derde uit vijf. Oftewel: 5-7-5 lettergrepen. Maar dat is nog niet alles. Naast het vereiste aantal lettergrepen, moet een haiku over een natuurverschijnsel gaan uit een bepaald seizoen. Voorbeeld: het vallen van sneeuwvlokken in de winter.
Het is essentieel dat een haiku geschreven wordt vanuit twee zintuigen: horen en zien. Op basis van deze waarnemingen, schrijf je een haiku. Een goede haiku is objectief. Persoonlijke gevoelens in een haiku zijn dus taboe. Jij neemt iets waar in de natuur en op basis van die objectieve waarneming, schrijf jij je gedicht.

Ook belangrijk: de kigo. Een kigo is het seizoenwoord van de haiku. De kigo geeft dus aan over welk seizoen het gedicht gaat. In Japan is de vogelverschrikker het symbool voor de herfst. Het woord ÔÇÿvogelverschrikkerÔÇÖ is dus een kigo voor een herfsthaiku, net zoals ÔÇÿsneeuwÔÇÖ een kigo is voor een winterhaiku.

De wedstrijd
En nu is het jouw beurt! Jij gaat een echte haiku schrijven en wie weet? Misschien komt jouw haiku wel in de volgende AniWay te staan! De winnaar van de beste haiku krijgt ook een leuk prijsje, namelijk de keuze uit een Ghibli cd:
-Arrietty – Cecile Corbel
-Castle in the Sky – Original soundtrack
-My Neighbour Totoro – Original soundtrack
-Nausicaa – Original soundtrack
Prijsvraag

Omdat het volgende nummer in juni uitkomt, is het thema van de wedstrijd: zomer. We verloten prijzen aan themagerelateerd haiku’s, maar ook aan andere onderwerpen. De haikuÔÇÖs moeten in het Nederlands of in het Engels worden geschreven. Jij kunt jouw haiku opsturen naar prijsvraag@aniway.nl. De deadline is 10 mei, dus wees er snel bij!

Tenslotte: tips & tricks!
Observeer de natuur en zoek daar naar inspiratie.

Is het natuurverschijnsel typerend voor de zomer? Zorg er dan voor dat het in je gedicht komt (denk aan de kigo)!

Zorg ervoor dat wat je schrijft het juiste aantal regels en lettergrepen (5-7-5) bevat.

Wees objectief. Laat je eigen mening niet in je haiku voorkomen.

Checken. Heeft de haiku het juiste aantal regels en lettergrepen? Komt de zomer in de haiku voor, plus de kigo? Is het gedicht objectief? Stuur het dan direct naar ons toe!

Succes met schrijven, iedereen! Ganbatte!

Voorbeelden:
Lente ÔÇô Haru µÿÑ
Eerste zonsopgang;
het water en de wolken
werden gescheiden

Zomer ÔÇô Natsu ÕñÅ
In die felle zon
is jouw parasol, mijn lief,
wel bijzonder klein!

Herfst ÔÇô Aki þºï
Hoe zou je stem zijn,
en welk lied zou je zingen,
spin, in de herfstwind?

Winter ÔÇô Fuyu Õå¼
Sneeuwvlokken vallen
op eenden in een oude
vijver, des avonds

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter


8 − = vijf