Tomocom 2014: Impressie

De kleine conventies schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond en Tomocon in Berghem (vlak naast Oss) is een van de conventies die in 2014 zijn debuut maakte. Met het openbaar vervoer was de locatie bijna niet te bereiken, maar aan het begin en einde van de dag reden meerdere taxibusjes heen en weer voor de autoloze bezoekers. Enige nadeel: zo’n busje reed pas als het vol zat en dus moest men soms wachten op een reiziger die eventjes afstand durfde te nemen van zijn of haar vriendengroep.

Geschreven door Tamara van Staalduinen, foto’s gemaakt door Tjuk Man

IMG_2449Het gebouw, de Berchplaets, was een van de mooiste locaties waar ik een beginnende conventie in heb gezien. Het was licht en van zichzelf al sfeervol ingericht. Het hart van de con was de open ruimte op de begane rond, waarin onder andere de standhouders, het Cosplay Repair Point en een lounge met bar gevestigd waren. De karaoke stond er ook, wat niet altijd even prettig was voor de mensen die er met een tafel in de buurt stonden, maar de bezoekers hadden het zeker naar hun zin. Wanneer een populair nummer langskwam (niemand lijkt bereid Frozen los te laten) stond het er al snel vol met meezingende mensen.

Klein vermaak voor groot publiek
IMG_2494Ook de podiumzaal zat op de begane grond en hier was de hele dag door wel iets te doen. De events waren low key, maar met een gevoel voor humor. Interactie met de bezoekers stond vaak voorop en dat sloot perfect aan bij de gemoedelijke sfeer en natuurlijk het thema: nieuwe vrienden maken. Zo werd het energieke yosakoi-optreden (al bij de eerste schreeuw was duidelijk dat dit inderdaad een aanradertje was!) gevolgd door een workshop waarbij de bezoekers zich ook aan een festivaldans konden wagen. Aangezien het de grootste echt open ruimte in het gebouw was, werd zelfs het populaire weerwolven op het podium gedaan. Daarbij werd slim gebruikt gemaakt van de verlichting om een dag-/nachtcyclus te simuleren.

Het enige wat ik niet echt begreep, is dat er soms geswitcht werd naar Engels. Tijdens het interviewgedeelte van de Miss(ter) Cosplay Competitie was bijvoorbeeld de vragenronde in het Engels. Waren er internationele deelnemers? Of was dit een gevalletje ‘anime kijken we met Engelse ondertitels, dus voor ons gevoel spreken de personages enkel Engels’? Ik heb het niet gevraagd, maar ik vermoed het tweede.

Eten voor (Tomo)conprijzen
IMG_2488Verspreid over het gebouw bevonden zich diverse horeca-punten die op ‘Tomo coins’ draaiden. Ik ben nooit een fan geweest van muntjes, maar na een paar uur wikken, wegen en onderzoek doen, heb ik toch ├®├®n muntje (kosten: Ôé¼2) aangeschaft. Die had ik nodig, omdat er in een keukentje op de eerste verdieping verse onigiri en ander eenvoudig Japans voedsel werd gemaakt. Niet veel later betaalde ik voor een tweede muntje, want ik wilde nog een onigiri. Die met umeboshi waren verrukkelijk! Iemand liet me van haar milkshake-achtige brouwsel met groene theesmaak proeven. Het zag er niet uit, maar was zeer goed te drinken. Wie minder avontuurlijk was, kon zo’n muntje ook besteden aan iets vertrouwds als een bakje friet. Ik ben nog steeds geen fan van muntjes, maar Tomocon had wat van de beste (en meest betaalbare) eetopties binnen het Nederlandse conventiecircuit.

Klein maar niet altijd fijn
IMG_2479Mijn favoriete keukentje deelde de eerste verdieping met de workshop- en lectureruimtes. Een grote plus was dat heel duidelijk was aangegeven wat wanneer plaats vond. De organisatie had zelfs een ruimte gereserveerd voor alleen maar cosplay-gerelateerde lectures en workshops. De dag daar begon met een introductie en vervolgens kwam alles van props tot aan make-up voorbij. Ook hier lag de nadruk op interactie, al was het door bijvoorbeeld hoge materiaalkosten niet altijd eenvoudig voor de eventhouders om een ‘doe het zelf’-gedeelte aan hun lecture toe te voegen. Hierdoor vielen lectures soms veel korter uit dan ingepland door de organisatie. Een algemener probleem op de eerste verdieping was het formaat van de ruimtes: die waren soms gewoon te klein voor alle ge├»nteresseerden. Mensen moesten staan en het kon flink warm worden in de kamers.

IMG_2496Ruimtegebrek was eigenlijk een probleem op de hele conventie. Hoe mooi de Berchplaets ook is, als Tomocon door wil groeien hebben ze een nu al een nieuwe locatie nodig (of ze moeten parkeerplaatsen opofferen voor tenten?). Ik ben dan ook heel benieuwd hoe de conventie zich de komende jaren gaat ontwikkelen: verhuist het naar een grotere en centralere locatie of blijft het een plaatselijk publiek bedienen? Voor beide valt wel iets te zeggen, want als deze geslaagde eerste editie iets heeft bewezen, dan is het dat er veel vraag is naar kleinere, eendaagse animeconventies.

IMG_2877

IMG_2685

IMG_2505

IMG_2502

IMG_2491

IMG_2477

IMG_2476

IMG_2450

Tags: , , ,

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter


acht + 1 =