Fashionably JaPam

Cult Party kei, in je nachthemd over straat.

Cult Party kei is een relatief nieuwe Japanse kledingstijl die langzaamaan steeds populairder aan het worden is. Niet alleen in Japan. Steeds meer Westerse meiden voelen zich aangetrokken tot deze aparte stijl waar je je nachtkleding als every day wear draagt en je zonder excuses je grootmoeders kast in kunt duiken.


Wat is Cult Party kei?

Cult Party kei is een kledingstijl die in Japan ontstaan is rond 2009. Zoals veel Japanse kledingstijlen ligt de oorsprong van Cult Party kei bij een kledingwinkel. Cult Party was een vintage boetiek in Tokio waar tweedehands en gemodificeerde kleding werd verkocht. Later veranderde deze boetiek haar naam in Virgin Mary. Het verhaal gaat dat het shop-personeel de stijl populair heeft gemaakt door deze zelf te dragen en op deze manier te promoten. De meest bekende Cult Party Kei modellen zijn dan ook de meisjes die voor Virgin Mary werken.

Bij Cult Party kei gaat het niet zo zeer om de regels maar meer om het totale beeld. Er is heel veel mogelijk binnen de stijl wat het moeilijk maakt de stijl herkenbaar te maken. Uiteraard zijn er wel een aantal punten waar je op kunt letten als je deze stijl zou willen dragen.

Waar het met name bij Cult Party kei om gaat, is het combineren van verschillende stoffen. Net als bij Mori Girl en Dolly kei worden er verschillende lagen over elkaar gedragen. Het grote verschil met Cult Party kei is dat deze lagen niet allemaal dekkend moeten zijn en het liefst licht van kleur. De nadruk ligt voornamelijk op het pop en schattig zijn aspect. Er wordt veel gebruik gemaakt van accessoires van Lolita en Fairy kei merken en er wordt ook erg veel met de hand gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan gevlochten kruizen, wollen pompons en corsages met nep bloemen. Klinkt ingewikkeld? Dat valt allemaal heel erg mee! De stijl is een van de meest vrije stijlen binnen de j-fashion en er kan en mag heel erg veel. Het is alleen belangrijk dat je weet waar je moet beginnen.

De basis

Als beginner in deze stijl is het makkelijk om voor een witte basis te kiezen. Elke andere lichte pastel kleur is ook geschikt maar maakt het alleen moeilijker om te combineren. De meest gebruikte kleuren zijn wit en zachte roze kleuren om het meisjesachtig en sprookjesachtig te houden. De basis kan uit verschillende kledingstukken bestaan. Denk bijvoorbeeld aan een witte rok met een kanten top, of een lange witte jurk. Kledingstukken die ook vaak gebruikt worden zijn oude nachthemden en andere nachtkleding. Probeer je basis simpel te houden want over je basis heen komen je verschillende lagen.

De lagen

Je hebt voor je gevoel de perfecte basis en nu? Nu ga je vanuit je basis verder werken naar het totale beeld. Dit doe je door kleding te kiezen in pastelkleuren en deze over elkaar heen te dragen. Let er hierbij op dat je outfit niet te robuust wordt. Kies voor dunne stoffen zoals kant en katoen. Deze stoffen vallen soepel over elkaar heen en zijn makkelijk te combineren. Ook hier kun je voor de veilige weg kiezen door wit te dragen maar je kunt ook proberen te combineren met andere zachte kleuren.

tumblr_my4a2wWrmU1qcpgigo1_250.jpg

 Je bovenste laag is het meest zichtbaar en hier ga je dan ook veel gedetailleerder te werk. Een veel gebruikt kledingstuk voor deze laag is het peignoir. Een peignoir is een doorzichtige kamerjas die je samen kunt binden met een gevlochten lint, een stuk kant of een mooie riem. Ook wordt er vaak gekozen voor kanten nachthemdjes en kanten korsetten. Blijf vooral in je achterhoofd houden dat het meisjesachtig moet zijn. Rokjes mogen kort zijn maar het is niet de bedoeling dat je er sexy uitziet. Korsetten worden dus ook bijna altijd ergens over heen gedragen en zijn puur decoratief bedoeld.

Accessoires

Erg belangrijk om je look helemaal af te maken zijn de accessoires. Een thema wat je erg vaak terug ziet bij Cult Party kei zijn religieuze symbolen. Denk aan rozenkransen en kettingen met kruizen eraan. Uiteraard het liefst in zachte kleurtjes maar mooie ouderwetse kettingen zijn ook erg populair. Een goede rede om eens in de juwelendoos van je oma te neuzen of om de lokale rommelmarkten af te struinen!

Buttons, brooches, corsages, rosetten, je kunt het zo gek niet bedenken maar vrijwel alles wat je ergens op kunt spelden kun je gebruiken voor Cult Party kei. Denk ook aan kanten sjaals en wollen omslag doeken. Of ga in de weer met wol en maak pomponnen. ( je weet wel die dingen waarbij je wol om een rondje moet wikkelen.)

Ook erg populair zijn de bedrukte panties onder andere van het bekende Japanse merk Grimoire.

En dan hebben we nog de schoenen, de regel is hier eigenlijk heel simpel. Draag wat je zelf wilt! Ballerina’s, rocking horse, creepers, gympen zelfs Uggs worden geregeld gedragen bij Cult Party kei outfits.

Make up en haar

Cult Party kei make-up kan opvallend maar juist ook heel ingetogen zijn. De meest gebruikte kleuren zijn roze, rood en huidskleuren. De basis is meestal minimaal met een lichte foundation of een lichte poeder. Kenmerkend voor de stijl zijn de roze/rode wangen die doorlopen tot onder de ogen. Het lijkt een beetje alsof je ziek bent geweest. Je krijgt deze look door rechts onder je oog te beginnen met een rode blush of een rode oogschaduw en deze voorzichtig uit te vegen naar de binnenkant van je oog. Om je ogen groter te laten lijken kun je je ogen aanzetten met een witte eyeliner. De ogen en dus ook de oogmake-up zijn de belangrijkste focus, je lippen maak je op in lichte kleurtjes met een glos eroverheen.

 Net als bij de make-up mag het haar ook vrij naturel. Er wordt veel gebruik gemaakt van pruiken in neutrale kleuren. Het haar mag er lekker rommelig uitzien. Je kunt het bijvoorbeeld opsteken in twee losse knotten of gewoon los laten hangen. Ook vlechten worden vaak bij Cult Party kei outfits gedragen. Op dit moment is een licht paarse haarkleur erg populair of dip dye waarbij de haarpunten een andere kleur hebben dan de rest van het haar. In het haar worden veel bloemenkransen gedragen of lange rechthoekige haarbanden gemaakt van stof en kant.

tumblr_mwgzobQtGZ1qcpgigo1_400.jpg

Waar te koop?

Ben je na het lezen van al deze informatie enthousiast geworden over de stijl maar vraag je je af, waar haal ik in hemelsnaam de spullen vandaan? Lees dan vooral verder!

Cult Party kei heeft geen specifieke merken. De oorsprong ligt bij de winkel The Virgin Mary die voornamelijk vintage kleding verkoopt. Kleding geschikt voor Cult Party kei kun je op de gekste plekken vinden. Denk bijvoorbeeld aan de lokale kringloopwinkel, de plaatselijke rommelmarkt, de kast van je grootmoeder, vintage winkels en zelf in de grote winkelketens als Primark of H&M kun je kleding vinden die binnen de stijl gebruikt zouden kunnen worden.

 Sites als Etsy ( wel wat aan de dure kant ) en Ebay zijn goede online plekken om te speuren naar vintage peignoirs of nachtgoed. Ook kun je op Ebay de populaire panties met prints terug vinden.

In het begin zie je vaak door de bomen het bos niet meer maar geef niet op! Mijn mooiste Cult Party kei aankopen ben ik toevallig tegen aangelopen en kostte me per kledingstuk nooit meer dan 20 euro. Met name de lokale kringloopwinkel en de plaatselijke rommelmarkten ( hou vooral die bij bejaardenhuizen in de gaten ) zijn soms goudmijnen!

Interessante website

Er is online wel wat informatie beschikbaar over Cult Party kei maar echt veel is het nog niet.

http://the-virgin-mary.com/  is de officiele pagina van Virgin Mary.

http://ameblo.jp/kikilalamanapyon is de officiele pagina van Manapyon, een van de meisjes die werkt bij Virgin Mary.

http://grimoire.jp/  is de officiele site van de winkel Grimoire.

┬áOp Tumblr zijn een groot aantal blogs te vinden die voornamelijk foto’s rebloggen over Cult Party kei. Er komen er dagelijks verschillende bij dus het is zeker interessant te zoeken onder de tag Cult Party kei. Een aantal van mijn favorieten zijn:

http://the-virgin-mary-ari.tumblr.com/ ┬áwaar foto’s van Ari die voor Virgin Mary werkt worden geplaatst.

http://ohyeahCult Party.tumblr.com/ ┬á┬ávoornamelijk foto’s van outfits.

http://Cult Partykeifinds.tumblr.com/  hier vind je links naar kleding die je kunt gebruiken voor Cult Party kei.

En dan nog dit..

Ik hoop dat je na het lezen van al deze informatie een beter beeld hebt gekregen over Cult Party kei. Het is een geweldige stijl waarin een heleboel kan en mag maar waar je goed moet letten op het totaal beeld. De community is nog heel erg klein maar iedereen is heel erg vriendelijk en de meeste zullen er alles aan doen om je te helpen.

Het is daarbij ook nog eens verschrikkelijk verslavend. Als je eenmaal kennis hebt gemaakt met de stijl kun je geen rommelmarkt meer overslaan, dat betekend dus vaak in het weekend heel erg vroeg je bed uit. Maar het aller belangrijkste; durf jezelf te zijn welke stijl je ook kiest.

Foto’s door: Nozlan, Kai Ming Liu

Modellen: Pamela Baas en Charissa Korebrits

pamela

Tags: , , ,

Eén antwoord naar “Fashionably JaPam”

  1. Lid'l 16 april 2014 at 07:42 #

    Super artikel Pam, erg informatief en mooi opgebouwd. Kom maar op met die mooie CPK dames *haalt telefoon tevoorschijn voor outfit shots*

Laat een reactie achter


− twee = 6