Achter de schermen bij Clueless Vision

Een cosplay kan zo simpel of uitgebreid zijn als je het zelf wilt maken. Elk onderdeel is natuurlijk belangrijk en het is belangrijk dat je weet wat je wilt en hoe je moet beginnen. Magali heeft op AniDay in haar reeks tips gegeven over cosplay planning. Het duo van Clueless Vision gaat binnenkort onze mascottes Yoni en Toni cosplayen en zullen in de komende nummers van AniWay, maar ook op de blog, stap voor stap verschillende aspecten van het cosplayen uitleggen. Maar wie is Clueless Vision en hoe zijn ze begonnen met het cosplayen? AniWay ging een kijkje nemen in hun atelier in Boxtel.

Het begin
Clueless Vision (5)Bram en Sen zijn bijna gelijktijdig begonnen met het maken van cosplays, maar wel apart van elkaar. Bram was altijd al creatief, zo tekende en schilderde hij vaak. Maar tekeningen en schilderijen bleven te plat en eentoning, terwijl hij meer met zijn creativiteit wilde bereiken. Door het rondzoeken op internet kwam hij op het fenomeen cosplay en zag daarbij al snel een cosplay van een van zijn favoriete personages, namelijk Edward Elric van Full Metal Alchemist. Dit zette Bram meteen aan het werk. Zo begon hij met het maken van een schets, vervolgens zocht hij de stoffen en foam erbij om uiteindelijk te kunnen beginnen aan de mechanische lichaamsdelen van Ed. Uiteindelijk heeft hij zijn eerste cosplay afgemaakt en gedragen voor Abunai! 2009. ÔÇ£Door gewoon uit te proberen en te experimenteren, leer je zelf ontdekken welk materiaal je het beste kunt gebruiken en wat je de volgende keer beter kan doen,ÔÇØ zegt Bram. ÔÇ£Als ik nu de cosplay van Ed opnieuw zou maken, had ik in plaats van foam eerder plastic of worbla gebruikt.ÔÇØ

Clueless Vision (6)Sen tekende vroeger veel en zat in de dojinshi circle Toxic Minds, maar is uiteindelijk een andere weg ingeslagen. ÔÇ£Ik skypte veel met mensen uit andere landen en kwam op deze manier achter dat cosplay en conventies bestonden. Later ontdekte ik dat er ook in Nederland verschillende conventies zijn,ÔÇØ zegt Sen. ÔÇ£Ik had het geluk dat mijn moeder naailessen heeft gevolgd. Van haar heb ik de basis geleerd en samen een van mijn eerste cosplays gemaakt, namelijk Jaden Yuki uit Yu-Gi-Oh! GX.ÔÇØ

Uitdagingen van cosplay maken
Hoewel ze sinds 2011 samen zijn als koppel, hadden ze elkaar eigenlijk al in 2010 ontmoet. Toevallig werden ze tijdens een conventie een keer samen op de foto gezet, omdat ze allebei een personage uit Yu-Gi-Oh! hebben gecosplayd. Geen van beiden had op dat moment kunnen bedenken dat ze minder dan een jaar later samen zouden wonen. Vervolgens zijn ze in 2012 gestart met hun facebook-pagina CluelessVision om hun gezamenlijke werk met de wereld te kunnen delen. In juni 2013 hebben ze de stap genomen zich als officieel bedrijf in te schrijven en nemen sindsdien ook commissies aan. Zelfs uit het buitenland krijgen ze regelmatig aanvragen. Ze nemen alles aan om constant bij te kunnen leren en hun vaardigheden te verbeteren. Bovendien is het een uitdaging om een 2D-personage op een realistische manier neer te zetten in de ÔÇÿechteÔÇÖ wereld. Een andere reden voor het aannemen van commissies is omdat ze het leuk vinden om hun kennis te delen door deze toe te passen in kostuums voor anderen. Met bijna 6 jaar ervaring, kunnen ze goed inschatten hoe lang ze bezig zullen zijn met een cosplay. ÔÇ£Naar schatting zijn we in 5/6 uur klaar met het maken van een kostuum zonder attributen (sierraden, wapens, etc.), imagemaar we nemen altijd een marge van drie maanden. Op deze manier kunnen wij voor onszelf een duidelijke planning maken,ÔÇØ zegt Bram. ÔÇ£Het is voornamelijk de voorbereiding die lang duurt, dus het uittekenen en afstemmen met de persoon die de commissie heeft aangevraagd. Om het voor ons makkelijker te maken, laten we ze ook een maattabel invullen. Met deze tabel zijn we in staat alle kledingstukken op maat te maken.ÔÇØ

(c) Stichting AniWay - Claire Bik - www.kurea.nlHet is voor Bram en Sen belangrijk om de lol van cosplay en alles daar omheen in te blijven zien. Bij het kiezen van een personage, kijken ze vooral of de personages qua karakter bij hen passen. Het kan zijn dat ze het personage kennen uit een game of anime die ze gespeeld of gezien hebben. Maar het kan net zo goed zijn dat ze ergens een mooi ontwerp of interessant personage tegenkomen en zich er vervolgens meer in verdiepen. ÔÇ£We zullen nooit een personage cosplayen waarvan het karakter ons niet aanspreekt. We waren helemaal weg van AniWayÔÇÖs mascottes Toni en Yoni, omdat hun karakters ook heel goed bij ons passen. Toni is wat losser en chaotischer, zo ben ik ook,ÔÇØ zegt Bram. ÔÇ£Sen is wat rustiger en ze past daarom goed bij Yoni.ÔÇØ Van de gehele cosplay kijkt Bram het meeste uit naar het maken van de riemen en broek, omdat deze anders in elkaar zitten dan gebruikelijk is. ÔÇ£Ook de pruiken zijn onderdelen waar we erg naar uitkijken. Het nadeel aan getekende personages is alleen dat het haar er in elk plaatje anders uitziet.ÔÇØ

Het duo van Clueless Vision neemt ook borduuropdrachten aan. Voorheen werd alles met de hand geborduurd maar tegenwoordig hebben ze een borduurmachine. Bram: ÔÇ£We zijn bijna een jaar bezig geweest met het testen en hebben voor een hoop geld aan materialen weg kunnen gooien. Maar het eindresultaat mag er zijn. We zouden niet meer zonder kunnen.ÔÇØ En het resultaat mag er zeker zijn.
Clueless Vision (10)
Geborduurd met de machine vs. met de hand
Clueless Vision (8)
Patronen borduren was nog nooit zo makkelijk geweest
Clueless Vision (11)
Houd hun facebook, onze blog en de AniWay in de gaten voor meer over Clueless Vision.

Tags: , , , ,

2 Antwoorden naar “Achter de schermen bij Clueless Vision”

  1. Roderick 9 april 2014 at 11:14 #

    Mooi artikel, en inspirerend om te lezen over Clueless Vision en hoe zij hun bedrijfje hebben opgericht!

Laat een reactie achter


− zeven = 1