Akira Ikeda sleept tijger in de wacht!

2014 was een goed jaar voor Japanse cinema op het Internationaal Film Festival Rotterdam. Behalve een indrukwekkende verscheidenheid aan films werd Anatomy of a Paperclip ook nog eens bekroond met een Tiger Award. De film verteld het verhaal van de introverte paperclipmaker Kogure die wordt tegengewerkt door de hele wereld. Zijn baas is een tiran, elke keer als hij naar huis loopt wordt hij beroofd en de vrouw die hem uitvraagt laat hem alles betalen en gaat er vandoor met een ander. Zijn leven verandert echter volkomen als een vrouw opduikt in zijn woning. We spraken regisseur Akira Ikeda over het maken van zijn tweede speelfilm.
Anatomy_of_a_Paper_Director's_portrait_1
Door Henk-Jan Vinke

Hoe is de film tot stand gekomen?
ÔÇ£Deze film werd begeleid door het PIA film festival te Tokyo, waardoor we qua productie een stuk meer konden dan ons budget ons normaal zou toelaten. De meeste mensen werkten namelijk gratis aan deze film.ÔÇØ

Hoe heeft u de acteurs zo ver gekregen om voor niets te werken?
ÔÇ£Ik kende een groot deel van de acteurs al van eerdere projecten, waardoor het toch makkelijker is om ze te vragen om een gunst. Toch is het inderdaad wel lastig om zoveel van iedereen te vragen.ÔÇØ

Een van de thema’s van de film is het onvermogen om tegen een groep in te gaan, een onderwerp wat vaker terug komt in Japanse cinema. Ziet u dit als iets typisch Japans?
ÔÇ£Niet dat ik weet. Ik heb deze film niet bedoeld als sociale kritiek. Ik wilde gewoon een mooi verhaal vertellen met de oude Japanse volksverhalen als inspiratie.ÔÇØ
Anatomy_of_a_Paper_Clip_Film_still_2
Vlinders zijn alom aanwezig in de film. Is dat bedoeld als een metafoor voor de verandering die Kogure doormaakt?
ÔÇ£Ja, maar niet alleen Kogure. De hele wereld veranderd en sommigen kunnen niet mee gaan in die verandering en anderen wel. In het geval van Kogure hebben we het wel heel visueel gemaakt door hem bijna de hele film in een nekband te laten lopen. Pas op het laatst kan hij daarvan ontsnappen als een vlinder uit een cocon.ÔÇØ

Ikeda Akira (1976, Tokio, Japan) begon met het maken van films tijdens zijn studie Engelse taal en literatuur aan de Bunkyo-universiteit. Na uitstapjes in de theater-, muziek- en danswereld debuteerde hij in 2006 met zijn speelfilm The Blue Monkey. In 2008 heeft hij de korte flim Landscape to Fly gemaakt en Anatomy of a Paper Clip (2013) is zijn tweede speelfilm.

Zie hier een trailer van de film:

Foto’s ┬®IFFR

Tags: , , , ,

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter


× 3 = zevenentwintig