Cosplay 101

Bij het maken van een cosplay is het van belang dat deze op tijd af is voor de conventie, fotoshoot of wedstrijd waarvoor je deze af wilt hebben! Om hier bij te helpen heb ik, Cosplay Maakie, de volgende reeks artikelen geschreven over Cosplay Planning! Dit is deel 2 van 3.

In mijn vorige artikel in deze reeks hadden we het over het ontleden van karakters. De volgende stap is: het plannen! Hierbij deel ik mijn kostuums in, in: wat ga ik zelf maken, wat ik ga kopen, waar heb ik hulp bij nodig en wat heb ik al in huis. Verder, als ik al winkels of websites weet waar ik bepaalde materialen kan kopen, zet ik deze er ook bij. De planning wordt afgesloten met een deadline voor het kostuum. Met als voorbeeld mijn Trainer Wes cosplay, zou dat er als volgt uit kunnen zien:

Bestellen/kopen:

-          Make-up (naam website)

-          Witte schmink (winkel in stad)

-          Shirt met middelhoge kraag (winkel in stad)

-          Contactlenzen Donkergeel/lichtbruin (naam website)

-          Zwarte kisten (naam website)

-          Pruik (naam website)

Zelf maken:

┬á – Spikes voor de schoenen

┬á – Bril

Maken met hulp van (naam vriend(in)/comissioner):

-          Pruik styling

-          Jas

-          Broek

-          Handschoenen

Nog in huis/al klaar:

┬á – Wenkbrauwenverf

Deadline: Kostuum moet af zijn voor (naam conventie/evenement). Als deze planning eenmaal staat, kan er aan de cosplay zelf begonnen worden! Ik begin zelf meestal met online onderzoek voor alle producten en materialen die gekocht moeten worden.

Dit, omdat het bij mij in het verleden wel eens gebleken is, dat ik onverwachts extra verzendtijd had. Ook is het wel eens gebeurd dat een item vertraagd was met verzenden doordat het bij de douanecontrole van de Nederlandse post ligt. Dit soort onverwachte gebeurtenissen kunnen voor vertraging zorgen bij het maken van een kostuum. Bij onderdelen die ik zelf nog moet maken (dit zijn onderdelen van een basismateriaal, zoals stof, vilt of foam) heb ik veel meer invloed op mijn eigen planningen, aangezien het afhankelijk is van mijn vrije tijd en motivatie hoe snel ik deze maak.

Als je eenmaal bezig bent met je kostuum, is de volgende stap het bijhouden van je voortgang. Hier heb ik zelf twee methodes voor die ik afwisselend gebruik. De methode hangt af van wat voor kostuum ik op dat moment maak. Ik heb namelijk zelf geen voorkeur. Voor cosplayers die beginnen met planningen maken, raad ik aan beide methodes te proberen om te kijken wat het meeste bevalt. Bij de eerste methode deel je de losse delen van je kostuum in op ÔÇ£hoe klaarÔÇØ deze zijn. Tijdens mijn Trainer Wes-kostuum zag dit er tussendoor als volgt uit:

Klaar:

- Schoenen, jas, broek, handschoenen

Klaar met voorbereiding:

- Pruik ÔÇô mijn gedeelte klaar, vriendin mee bezig verder

Mee bezig:

- Lenzen aan het uitzoeken

- Ondershirt aan het uitzoeken

 Nog doen:

- Make-up in tint donkerder kopen

- Make-up Test

- Witte schmink

In deel 3 van mijn artikel over Cosplay Planning, zal ik het hebben over de tweede voortgangsmethode en het belang van feedback!

Tags: , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter


zeven − = 6