Cosplay 101

Bij het maken van een cosplay, is het van belang dat deze op tijd af is voor de conventie, fotoshoot of wedstrijd waar je deze voor wilt dragen! Om hier bij te helpen heb ik, Cosplay Maakie, de volgende reeks artikelen geschreven over Cosplay Planning! Dit is deel 1 van 3.

Cosplay staat voor ÔÇ£Costume PlayÔÇØ. Het er proberen uit te zien en eventueel naspelen van een (mogelijk) fictioneel karakter. Het is vooral populair onder fans van science-fiction en manga/anime.

Cosplayen kan op veel plekken, maar je ziet het voornamelijk gebeuren op conventies en beurzen. Daarmee komt ook meteen een punt waar veel zowel beginnende als gevorderde cosplayers een probleem mee hebben: een harde deadline. De conventie zal namelijk niet van datum veranderen, dus een specifiek kostuum dat je tijdens zoÔÇÖn evenement wil dragen zal toch echt op tijd af moeten zijn.

Door mijn werk en opleiding heb ik een achtergrond in projectmanagement en het maken van planningen, dit helpt mij erg goed met mijn cosplay-hobby! In mijn 7 jaar dat ik cosplay is tot nu toe nog nooit een kostuum niet op tijd af geweest. Ik krijg ook vaak vragen over hoe ik dit voor elkaar krijg en dit heeft geleid tot de ÔÇ£Cosplay Planning LectureÔÇØ (die ik op aankomende Tsunacon ook weer geef) en deze reeks artikelen voor Aniday! De volgende methode die ik uit ga leggen werkt voor zowel mensen die kostuums zelf maken, als mensen die (gedeeltelijk) kostuums kopen.

Bij cosplay is mijn eerste stap altijd het kiezen van het karakter, daarna is het tijd om dit karakter te ontleden. Voor dit artikel gebruik ik als voorbeeld ├®├®n van mijn recente cosplays, Trainer Wes van Pok├®mon Colosseum.

Trainer Wes

┬® The Pok├®mon Company / ┬® Genius Sonority / ┬® PaperPok├®s

Voor dit karakter was mijn ontleding als volgt:

Make-Up:
- Ongeveer 4/5 tinten donkerder dan eigen huidskleur.
- Witte schmink (?) voor face-paint
- Wenkbrauwen verf donkerblond-grijs
- Contactlenzen Donkergeel/Lichtbruin

Schoenen:
- Zwarte kisten
- Spikes aan maken

Haar:
- Pruik, donkerblond-grijs
- Bril, maken van karton/foam (?) en dat verven, afneembaar (?)

Kleding:
- Jas (speciale arm aan jas vastmaken)
- Broek
- Handschoenen
- (Sport?)shirt met middelhoge kraag

Zoals je in het overzicht hierboven merkt, staan er op meerdere punten vraagtekens. Dit gebeurd bij al mijn eerste versies van planningen. Ik ben namelijk van tevoren over sommige punten nog niet zeker over alle mogelijkheden. Dit kan om meerdere redenen gebeuren, enkelen voorbeelden hiervan zijn:

- Dat ik nog niet zeker weet wat goed zou toepassen op het karakter
~Draagt Wes wel een sportshirt? Of is dit een kraagje vastgemaakt in zijn eigen jas?
- Dat ik me afvraag wat de beste manier is om iets te maken
~Is het wel handig dat Wes zijn bril afneembaar is? Of is dit een gimmick die te veel tijd en risico met zich meebrengt?
- Dat ik twijfels heb over welke materialen het beste zijn.
~Zal ik de spikes op Wes zijn schoenen van een zacht materiaal (overdreven, cartoony) maken? Of zal ik hiervoor echte metalen spikes (aggressiever, serieuzer) gebruiken?

Dit soort vragen worden meestal beantwoord tijdens het proces van het maken van de Cosplay, waarna aanpassingen weer plaatsvinden op de ontleding.

En dat is het als het gaat om ontledingen van karakters! In deel 2 van mijn artikel over Cosplay Planning, zal ik het hebben over het maken van planningen en over methodes om progressie bij te houden!

Fotograaf uitgelichte afbeelding: Chaukar www.photorific.net

Tags: , , ,

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter


× 7 = tweeenveertig