Voormalig Nintendo CEO Hiroshi Yamauchi overleden

Afgelopen donderdag is bekend geworden dat Hiroshi Yamauchi aan een longonsteking op 85 jarige leeftijd is overleden. Het legendarische console en game ontwikkelaar heeft Nintendo gebracht tot waar het nu is. Hij nam in de jaren 50 het bedrijf van zijn grootvader over en maakte met het bedrijf een grote omschakeling van speelkaarten naar de game industrie die we nu van Nintendo kennen. Hiermee werd hij de derde president van het familiebedrijf en zou hij het bedrijf voorgoed met succes veranderen.

Echter voordat Nintendo zich met console en games ging bezig houden, was het bedrijf vooral bekend met produceren van Hanafuda kaartspellen. Dit kaartenspel kennen we uit de anime film Summer Wars. De kaarten die aan de bovenkant illustraties en patronen van onder andere bloemen bevatten, waren in Japan een groot succes. Echter in de jaren 70 besloot Nintendo een deal aan te gaan met Disney waardoor het de uiterst succesvolle Disney kaartspellen verkocht aan de westerse markt. Maar het was de omslag die eind jaren 70 werd gemaakt door over te gaan naar de toen nog belovende videogame industrie waarmee Nintendo echt zijn naam maakte. Nintendo begon met het produceren van de Color TV Game6, dit systeem was geproduceerd om te kunnen concurreren met Atari en Magnavox. Waar deze in Japan redelijk succes kende, was dit in het westen wel anders. Nintendo zocht intern naar designers om nieuwe games te ontwikkelen. Zijn keuze viel al snel op de toen nog jonge designer Shigeru Miyamoto, die 1981 voor Nintendo Donkey Kong ontwikkelde. Dit was de eerste grote titel voor het bedrijf, waardoor Yamauchi met het bedrijf zich ging richten op de game industrie en een aantal jaar later kwamen de Gameboy, NES, SNES tot aan de N64 allen onder zijn toeziende oog uit. De keuze voor de games die Nintendo uitbracht werden pas uitgegeven onder zijn goedkeuring. Dit leidde tot de sterke selectie games waar Nintendo om bekend stond.

In 2001 maakte Yamauchi bekend dat hij zijn taak als CEO van het bedrijf achter zich neer legde en Satoru Iwata hem ging opvolgen. De vier jaar erna was hij echter nog onderdeel van het Raad van bestuur. In 2005 echter verliet hij mede door zijn leeftijd het bedrijf voorgoed. In zijn jaren erna bleef hij nog wel de grootste aandeelhouder van het bedrijf en was hij de twaalfde rijkste man van Japan.

Nintendo heeft naar de buitenwereld bekend gemaakt dat alle medewerkers van het bedrijf rouwen om het verlies. De man die Nintendo ooit van een kaartspellen bedrijf naar een moderne grootmacht heeft gebracht zal echter nooit worden vergeten. Afgelopen zondag is hij begraven.

Tags: , , ,

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter


acht + 7 =